Word meer ontspannen door ademtherapie

Benauwdheid, kortademigheid, hyperventilatie: een greep uit de klachten waarvan een groot deel van de Nederlanders dagelijks mee te maken heeft. De klachten lijken redelijk onschuldig, maar kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. 

 De druk om te presteren op het werk, het draaiende houden van het gezin, een sociaal leven onderhouden of het perfecte plaatje op social media waarmee u regelmatig mee wordt geconfronteerd kunnen een grote impact hebben op de gesteldheid. Het kan ervoor zorgen dat bovenstaande klachten zelfs resulteren in of hand in hand gaan met een burn-out of een overspannen gevoel. Hoewel u veel van deze factoren zelf in de hand heeft, kan het lastig zijn om het probleem bij de wortel aan te pakken. Uw ademhaling speelt hierin een belangrijke rol en kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Wat is ademtherapie?

Ademtherapie is een manier om fysieke, emotionele en mentale klachten op te lossen. Door op de juiste manier te ademen kunt u beter omgaan met stressvolle situaties en zult u meer ontspannen zijn. 

Hoe werkt ademtherapie?

Ademtherapie is niet, zoals de term doet vermoeden, het aanleren van een correcte ademhaling of ademhalingsoefeningen die de therapeut opdreunt. Het is een behandeling die focust op uw ademhaling, zonder dat hierbij een bepaalde ademhaling geforceerd wordt. 

Voordat de daadwerkelijke sessie van start gaat, zal er eerst een kennismaking plaatsvinden. Hierbij wordt de behandeling besproken en wordt er geluisterd naar uw klachten, behoeften en verwachtingen van het resultaat. Na deze kennismaking wordt er gelijk gestart met een gedeelte van de behandeling of een oefening, om te ervaren of dit bij u past. Na eerste sessie heeft u een goed beeld wat ademtherapie inhoudt en of u zich hierin wilt verdiepen. 

Direct een kennismaking plannen? Neem direct contact op

De behandeling

Indien u nog nooit eerder een behandeling van een ademtherapeut heeft gehad, beginnen we eerst met wat kennismakingsoefeningen. Afhankelijk van uw gezondheid beginnen we staand of zittend. Bent u bedlegerig, dan kunnen we ook liggend starten. Deze behandelingen zijn aan huis. Indien u daar interesse aan heeft, neem dan contact op.

Vervolgens mag u gekleed plaatsnemen op de behandeltafel. Door middel van rustige stembegeleiding en een aantal vragen start de behandeling. Ondertussen wordt er lichte druk uitgeoefend op het lichaam, met als doel om u een ontspannen gevoel te geven. De subtiele aanrakingen zijn gepast, zonder intimiteit en bevorderen de de mate van ontspanning die ervaren wordt.

Tijdens de therapeutische sessie kunt u de beslommeringen van alledag even achter u laten en focussen op het hier en nu. Een rustige, golvende ademhaling neemt uw lichaam over. Spanningen bij spieren en gewrichten nemen af. De behandeling kan vergeleken worden op een haptonomie-behandeling, met meer focus op de ademhaling. Een behandeling duurt maximaal 1 uur.

Resultaat naar aanleiding van ademtherapie

Direct naar de behandeling voelt u zich meer solide. U voelt zich opgelucht en er is mogelijk een last van uw schouders afgevallen. Afhankelijk van uw klachten zal dit bij de een langer duren dan bij de ander. Het is normaal dat u na de behandeling wordt overvallen door enige vermoeidheid: de behandeling heeft impact gehad op uw lichaam en moet herstellen. Geef u hieraan over en geef het lichaam de rust die het verdient. De behandeling kan direct een positief effect hebben op benauwdheid, uw stem of snelheid van ademhaling. 

 Bij langdurige klachten is het mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn voordat het einddoel wordt behaald. Dit geeft de therapeut vooraf aan en stelt hierin een behandelplan voor. Tijdens de behandelprocedure houdt de therapeut in een document de behandelingen en de voortgang nauwkeurig bij. Er is geen strak behandelplan: we beginnen vaak met 1 tot 3 behandelingen, waarbij u zelf aangeeft in hoeverre het u ontspannenheid en verlichting brengt.

“Mijn lichaam voelde licht aan en mijn ademhaling verliep vlot en rustgevend. De volgende dag al zei iemand me dat mijn stem erg rustig klonk” 

Zelf de voordelen van ademtherapie ervaren?

Erover lezen is 1, maar u kunt de voordelen van ademtherapie pas echt ervaren wanneer u een dergelijke behandeling ondergaat. Ervaar zelf hoe het is om de spanning van u te laten afglijden door middel van aandacht op uw ademhaling en daarmee klachten zoals benauwdheid, kortademigheid of andere lichamelijke ongemakken te behandelen. 

Vindt u een ademtherapie een te grote stap? Kom dan eens langs op een cursus Adem Vitaal. Hierbij leert u hoe u kunt omgaan met uw ademhaling in bijvoorbeeld stresssituaties, zonder aanrakingen van een therapeut. Weten welke behandeling het beste bij u past? Neem direct contact op voor een kennismaking. 

Ademtherapie in Amsterdam

Meneer de Wit
Baarsjesweg 202, 1057 HS Amsterdam (oud-west)
op woensdagmiddagen

Ademtherapie digitaal

Het is mogelijk de afspraken te combineren met internet-afspraken via ZOOM.  De kosten bedragen € 20 per kwartier. De ervaring leert dat drie kwartier goed werkbaar is.

Je kunt een afspraak maken via borg@borggroeneveld.nl of via het contactformulier. Je kunt ook bellen naar 06-19184145.