Te weinig lucht

28 december 2015

buiten ademRaak jij wel eens buiten adem?
Kom jij wel eens lucht te kort?
Zoiets kan gebeuren als je te snel een trap op loopt of wanneer je te hard fietst of wanneer je je teveel inspant met hardlopen. Het kan ook gebeuren wanneer je gespannen bent, bijvoorbeeld omdat je mensen moet toespreken of wanneer je (een solo) moet zingen. Verbaast het je? En zou je het normaal vinden als je de hele dag loopt te hijgen?

Buigen of barsten?

Zou het soms kunnen betekenen dat je te veel van je zelf vraagt? Zodra we gaan hijgen of we het gevoel krijgen dat we niet genoeg lucht binnenkrijgen, zijn we eigenlijk onszelf al aan het forceren. Misschien lijkt dat een overdreven stelling. Want zolang we nog gezond zijn, denken we dat we alles aankunnen. Maar het is wel zo dat de adem ons dan al waarschuwt. Oké, met een keertje hijgen is niks mis natuurlijk. Het is natuurlijk niet verboden om af en toe eens voluit te gaan en een sprintje te trekken of een hele lange noot te zingen. Maar voor veel mensen is het een gewoonte om net steeds iets te veel van hun lichaam te vragen. En dat betekent dat je voortdurend roofbouw pleegt op je conditie en je energie.

Test je adem

Het is een interessant experiment om eens uit te vinden waar jouw natuurlijke grenzen liggen:
• Rustig een trap op lopen, even pauzeren voordat je buiten adem raakt
• Zo rustig fietsen of joggen, dat je niet buiten adem raakt
• Bij zingen of spreken ademhalen voordat je helemaal ‘leeg’ bent
Heb je spierpijn na het sporten, dan is dat ook een teken dat je lijf verzuurd is. Dat kun je voorkomen door aandacht te schenken aan je adem, voldoende water te drinken en regelmatig een mineralensupplement te slikken, zodat je op drie verschillende manieren je afvalstoffen af kunt voeren.

Willen of Verlangen?

Het komt allemaal door onze wilskracht. Te weinig lucht = te veel willen. We denken dat we alles kunnen doen wat we willen. Soms worden we teruggefloten door ons lijf. Wanneer we het willen kunnen omzetten in een verlangen, dan is de druk om ons doel te bereiken wat minder groot. Dan kunnen we ook genieten van de weg er naartoe. En die is veel aangenamer wanneer we luisteren naar de mogelijkheden van ons lichaam.
Geef je op voor de gratis ademcursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht