Overspannen

06 januari 2020

Voel je je constant opgejaagd? Pieker je veel en ben je angstig? Of ben je juist constant moe en lusteloos? Het kan een klein dipje zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Neem deze klachten in ieder geval serieus: mogelijk ben je overspannen.

 Wat is overspannen?

Spanning maken in je lijf is een methode om even niet te hoeven voelen en even door te stomen, de klus te klaren. Als we ons daarna weer ontspannen, gaan we pas weer voelen hoeveel energie het ons gekost heeft, hoe moe we eigenlijk zijn. Als je die fase van gas terugnemen te vaak overslaat, blijft de spanning hangen. Dan raak je op den duur vanzelf over-spannen.

Waar gaat overspannen over?

Het woord ‘overspannen’ legt de situatie heel goed uit: je bent gespannen, lichamelijk en geestelijk, maar het duurt te lang, waardoor je je lichamelijk niet meer goed kunt ontspannen en geestelijk kun je geen rust meer vinden.

Je kent waarschijnlijk wel de uitdrukking: ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn.’ Deze uitdrukking geeft prachtig weer wat we nodig hebben: een balans tussen spannen en ontspannen, tussen spanning en rust. Als mens hebben we behoefte aan een natuurlijke afwisseling van spannen en ontspannen. Vergelijk het met de afwisseling tussen inademen en uitademen, de afwisseling van eb en vloed, dag en nacht, zomer en winter.

Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out

Overspannenheid kan iedereen overkomen. Om erachter te komen of je ook echt overspannen bent, is vaak een wat lastigere zoektocht en brengt zelfreflectie met zich mee. Eigenlijk zijn hierin 2 typen te onderscheiden: de ontkenner en de bevestiger. Welk type ben jij?

De ontkenner

Anderen zeggen dat je overspannen bent, maar jij vindt dat het wel meevalt. Misschien valt het mee, maar wellicht heb je een blinde vlek voor je eigen functioneren. Sommige mensen komen er pas achter dat ze overspannen waren, als ze in een burn-out terecht komen. Een burn-out begint op het moment dat je lijf je finaal in de steek laat. Dat is met jou niet aan de hand. Jij hebt het wel druk, je moet veel ballen in de lucht houden, maar verder gaat het wel best met jou.

De bevestiger

Of ben jij juist iemand die zich bijna altijd gespannen voelt? Die nergens toe komt omdat hij zich niet fit voelt? Die van alles wat hij of zij onderneemt uitgeput thuis komt? Hoe leuk het ook was?

Is ontspannen de oplossing?

Het tegengestelde van overspanning is onderspanning. Dat bestaat ook. Sommige mensen springen heen en weer tussen over- en onderspanning. Of ze zijn superactief, of helemaal gevloerd. Tegenover te hoge spanning staat te lage ontspanning. Een evenwichtige spanning ontbreekt, waarin we vanuit rust en helderheid flexibel kunnen reageren op de dingen die op ons af komen.

De vraag is: hoe kun je ontspannen? Bij ontspannen denken we vaak aan yoga, de sauna, vakantie , massage. Een goed idee! Maar is het wel voldoende? En wat als dat niet (meer) helpt?

Het gaat om meer dan ontspannen

Je raakt niet zomaar overspannen. Daar gaan weken, maanden en soms jaren aan vooraf waarin er steeds minder tijd overbleef om te ontspannen, om niks te doen, en om te werken zonder deadline, zonder targets, zonder druk van wie dan ook.

In feite presteren we zonder spanning en stress het beste, dan zijn we geïnspireerd, staan we open voor samenwerking en halen we het beste uit onszelf en anderen naar boven. Hoe vinden we dat weer terug?

Lees hier verder hoe je echt kunt ontspannenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht