Omgaan met druk; is dat goed voor je stem?

28 oktober 2015

Heeft zingen iets met druk te maken? Staan we onder druk als we zingen? Op beide vragen kan ik volmondig ‘ja’ antwoorden. Als we zingen, sluiten we de stembanden bijna helemaal en er is meer druk nodig om uit te kunnen ademen.  Maar we kunnen druk ook anders ervaren: we staan ook onder druk omdat we mooi willen zingen of zuiver willen zingen of ons publiek willen behagen. Deze druk kan ertoe neigen dat we ons best gaan doen en dat levert nog meer druk op. Hoewel,  tegenwoordig noemen we zoiets een ‘uitdaging’. Dat is een manier om van de druk die we ervaren iets leuks te maken.

Omgaan met druk

zingen met heupdruk

zingen met heupdruk

De clou is dat we met fysieke druk en psychische druk precies op dezelfde manier omgaan; we gaan tegenstribbelen of we zien het als een uitdaging; we verdwijnen of we worden zichtbaar. In het zingen is werken met druk erg leuk en erg effectief. Alleen als je al erg gespannen bent, dan is werken met druk niet een goed idee. Als je erg gespannen bent, dan is er al een grote innerlijke druk. Aan meer druk heb je dan niets. Ben je juist een beetje slap en sloom, dan kan druk je je juist uit je passiviteit halen.
Druk gebruiken we in oefeningen waarbij een partner druk aanbiedt door tegen een lichaamsdeel te duwen. Hoe ga je er mee om? Niet door te verkrampen of te gaan vechten, maar juist onder of in deze druk ruimte te vinden en te leren je kracht hier te bundelen. Het gaat helemaal niet om veel druk. Je partner moet zorgen dat je nog ruimte hebt om te manoeuvreren en de druk te leren handelen.
Als het wat beter gaat, dan kan het ook leuk zijn om met veel druk te werken, bijvoorbeeld tegen het bekken, zoals op de foto. Tegen bekkenkracht kan niemand op! En het leuke is dat je hoort in de stem of je je krachten kunt bundelen en de druk kunt weerstaan. Vanzelf komt er meer volume. Zo ontdekken we onze kracht! We worden ons bewust van onszelf. We nemen de touwtjes in handen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volgend bericht › Overzicht