Kortademig

05 november 2019
kortademig

kortademig

Wat is kortademig?

Je ademhaling versnelt en je hebt het gevoel dat je naar adem moet happen. Dit wordt ook wel kortademig genoemd. Er zijn verschillende oorzaken van kortademigheid, waarbij een hoge inspanning misschien wel de belangrijkste is. Ik leg je op deze pagina uit hoe kortademigheid tot stand komt en hoe je het kan aanpakken.

Wat zijn de oorzaken van kortademigheid?

Kortademigheid is erg vervelend. Het gevoel van een enorme benauwdheid bekruipt je en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Regel één is: schroef je inspanning terug als je begint te hijgen. Pas je inzet aan op je ademhaling. Pak je rust en blijf jezelf niet forceren: je lichaam geeft aan dat het even genoeg is. Wanneer je dat doet, kan je lichaam wennen aan de inspanning die je levert en meer conditie opbouwen. Misschien kun je een paar weken later dezelfde inspanning wel leveren.

Hoe voorkom je kortademigheid?

Regel één is: schroef je inspanning terug als je begint te hijgen. Pas je inzet aan op je ademhaling. Wanneer je dat doet, kan je lichaam wennen aan de inspanning die je levert en meer conditie opbouwen. Misschien kun je een paar weken later dezelfde inspanning wel leveren.

Kan kortademigheid ook gevaarlijk zijn?

Je longen en je hart vormen een eenheid. Als je sneller gaat ademen, gaat ook je hart sneller kloppen. Gaat je hart sneller kloppen, dan ga je ook sneller ademen. Dat is op zich heel positief. Maar als je hart of je longen (of allebei) niet in goede conditie verkeren, dan is hijgen het signaal om het rustig aan te doen. Het is altijd raadzaam om in dit geval een huisarts te raadplegen. Hij kan je doorsturen naar een longarts of cardioloog voor verdere controle.
Ook wanneer je traint voor een grote sportieve prestatie, zoals het lopen van een marathon, en je krijgt last van je adem, is het slim om een professional in te schakelen. Een ademtherapeut kan je prima begeleiden sportieve prestaties.

Wat kun je doen als je kortademig bent?

Als je zeker weet dat je kortademigheid geen medische oorzaak heeft, kun je natuurlijk beter leren omgaan met je ademhaling. Overigens kan ademtherapie ook ondersteunend zijn bij medische klachten met hart en longen. Er zijn verschillende mogelijkheden om beter met je adem te leren omgaan:

Wat zijn de voordelen van goed ademen?

Een ademtherapeut leert je om je aandacht te geven op je ademhaling, zonder dat je deze forceert. Wanneer je op de juiste manier ademt, zul je merken dat kortademigheid en andere klachten verminderen. Hieronder vind je de voordelen op een rijtje:

  • Niet meer kortademig
  • Weten wat je moet toen als je toch begint te hijgen
  • Meer rust
  • Meer energie
  • Meer (adem)ruimte
  • Lekkerder in je vel

 Overtuigd? Maak dan direct een afspraak met de ademtherapeut

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht