In het Concertgebouw

31 januari 2016
Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld in de Nieuwe kerk

Plankenkoorts? Dat ken ik helemaal niet. Ik vind het altijd leuk om te zingen voor publiek. En ook al zing ik ietsje minder dan ik gewend ben, het publiek hoort niet het verschil. Alleen mensen die mij goed kennen hebben het in de gaten als het niet zo lekker gaat. Dat komt natuurlijk wel eens voor.

Dan krijg je van die wijze lessen die ontstaan ‘door schade en schande’. Een paar voorbeelden:

  • Zo heb ik een keer een vreselijke kriebel in mijn keel gehad doordat ik in dat Friese dorpskerkje me in de pauze liet verleiden tot een lekker plak Friese koek bij de thee
  • Zo heb ik een keer moeten vechten tegen de slaap toen ik vanwege het warme weer voor het concert bier had gedronken bij het avondeten. Pas halverwege het concert was ik weer helder…
  • Zo vertelde een oude zanger mij eens dat iemand hem had verteld dat gedroogde pruimen heel goed waren voor de stem. Dus hij had een hele zak pruimen gegeten voor het concert. Maar pruimen bleken ook nog heel laxerend te zijn en dat had niemand er bij verteld. Na elk lied haastte hij zich het podium af, naar de wc…..
  • En zo zong ik eens mee in een concert van Polo de Haas in de Beurs van Berlage. Dat vond ik natuurlijk geweldig opwindend. Pas toen ik op het podium zat en moest beginnen, was plotseling mijn keel afgeknepen van de spanning. Ik schrok me rot en het duurde even voordat ik mij had hersteld.

Zo kan stress een zanger geheel onvoorbereid treffen. 7 mei ben ik weer uitgenodigd door Polo de Haas. Dit keer treden we op in het concertgebouw! ‘Het concert der bassen’: 6 contrabassen, een bassaxofoon, een baspanfluit, een contrabasblokfluit, een tuba, Polo de Haas op piano en ik met de boventonen. Ik weet nu dat ik me niet te argeloos moet opstellen, maar moet kunnen terugvallen op een stevige basis, waar de podiumkoorts geen kans krijgt.

Wil je er bij zijn? Tot 12 maart kun je met korting kaartjes kopen op www.concertgebouw.nl  De kortingscode is  PH12030705. Na 12 maart kosten de kaartjes € 28,50 in plaats van € 10.

Heb jij wel eens plankenkoorts?

En wat doe je er tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht