Globus

05 november 2019

Wat is een globus?

Moeite met slikken, of de bekende ‘kikker in je keel’? Dit gevoel noemen we ook wel een globus of globusgevoel. Je hebt het gevoel dat je lastig kan slikken, een ‘brok in de keel’ hebt of moeite hebt met ademen. Op deze pagina leg ik je uit hoe een globus(gevoel) ontstaat. Ook vertel ik je wat je eraan kan doen om dit nare gevoel om hier beter mee om te gaan of het gevoel te laten verdwijnen.

Hoe ontstaat een globus?

Een globus ontstaat meestal doordat je gespannen of gestrest bent. Bij iedereen uit stress zich op een andere manier. De een krijgt buikpijn en ander krijgt hoofdpijn, de volgende voelt het in zijn keel. Deze voelt dan vaak dik en opgezet, waardoor je moeite kunt hebben met slikken. Alsof er een bal (een globe) in je keel vastzit. Een globus is in de meeste gevallen niet iets om je zorgen over te maken. Wel kan het ervaren worden als een vervelend gevoel. Ik leg je uit hoe je kan leren omgaan met dit gevoel of er zelfs vanaf komt.

Wat kun je tegen het globusgevoel doen?

Zoals ik eerder heb uitgelegd, is een globusgevoel niet de oorzaak, maar het gevolg van een dieper liggend probleem. Daarom moet het bij de oorzaak aangepakt worden: stress en spanning reduceren. Er zijn een aantal ontspanningsoefeningen geschikt om mee te beginnen. 

Ontspanningsoefeningen ’Beginnen bij de benen’

Ontspanningsoefening ‘Landen met je bekken’

 

Merk je dat dat nog niet het gewenste resultaat oplevert, roep dan de hulp in van een stemtherapeut.

 

Wat kun je nog meer doen?

Voel je je prettig bij de ontspanningsoefeningen? Zijn deze video’s je goed bevallen? Er zijn nog meer video’s en die kun je hier bestellen.

Je kunt ook hier de gratis mini-cursus over je stem aanvragen. In de mini-cursus leer je hoe je beter met je stem om kunt gaan en meer ontspannen kunt blijven.

En je kunt natuurlijk een afspraak maken met stemtherapeut Borg Diem Groeneveld. Dat kan via het contactformulier of telefonisch via 0619184145.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht