Chronische Hyperventilatie

05 oktober 2019

Heb je last van chronische hyperventilatie, dan is dat heel vervelend. En hoe vaker je hyperventilatie hebt, hoe meer je je bezorgd gaat maken over de volgende keer. Het goede nieuws is: chronische hyperventilatie hoeft niet. Met goede begeleiding kan je adem zich zo ontwikkelen dat het niet meer hoeft te gebeuren. Ook kun je al voordat de hyperventilatie zou kunnen beginnen al maatregelen nemen.

Wat is chronische hyperventilatie?

De term hyperventilatie wordt heel vaak gebruikt, maar uit zich bij iedereen weer anders. De neiging bestaat om bijna alle ademproblemen hyperventilatie te noemen.
Dat is heel jammer, want niet alle ademproblemen gaan gepaard met hyperventilatie.

Over het algemeen gaat hyperventilatie over snel ademen zonder dat daar activiteit tegenover staat. Sporters ademen ook snel, maar meestal hebben die geen hyperventilatie. Hyperventilatie gaat altijd samen met spanning, stress of angst. Vaak weet je al van tevoren wanneer je risico loopt. Dat geeft nog meer spanning, waardoor de kans dat je gaat hyperventileren alleen maar toeneemt. Chronisch wil zeggen dat je het regelmatig hebt.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hyperventilatie ontstaat dus onder spanning. Je gaat steeds sneller ademen en je gelooft dat je er niet meer kunt stoppen, omdat je bijvoorbeeld bang bent om te stikken. Je kent misschien de methode om dan in een zakje te ademen en misschien heb je daar iets aan. 

Het is misschien prettig om te weten dat je geen gevaar loopt. Het beste wat je kunt doen is je activiteit in balans brengen met de ademhaling: dus touwtje springen, trappen lopen, het maakt niet uit, als je je zuurstof maar verbrandt. Want je gaat je zo raar voelen omdat er teveel zuurstof in je bloed zit. Dus doe iets! Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Bij hyperventilatie is het niet zo gemakkelijk om de knop om te draaien en actief te worden. Maar voorkomen kan ook.

Hoe voorkom je chronische hyperventilatie?

Je kunt hyperventilatie voorkomen door te werken aan de kwaliteit van je ademhaling. Leren om je beter te ontspannen, leren om je lichaam te voelen, leren om ruimte te maken in je lichaam, leren om je adem te volgen (zonder in paniek te raken), leren om je adem vrij te geven, leren om te genieten van de uitademing en van de adempauze (ja, neem eens letterlijk een adempauze!). 

Goed leren ademen

Leren beter om te gaan met je adem kan bij een ademtherapeut die werkt aan je natuurlijke ademhaling. Je kunt hiervoor terecht bij ademtherapeut Borg Diem Groeneveld.

  • Wil je eerst meer te weten komen over ja adem, begin dan met de gratis online ademcursus 
  • Wil je op jezelf oefenen, bestel dan de ademvideo’s hier 
  • Wil je deskundig advies van een ademtherapeut, maak dan hier een afspraak.

Om mee te beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht