Boventoonzingen: Waarom?

05 augustus 2016
Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld

Elke zomer geef ik een weekend boventoonzingen. Waarom zou je willen leren boventoonzingen? Of waarom zou je je techniek willen verbeteren? Ik heb al eens een blog geschreven met 10 goede redenen om te leren boventoonzingen. Maar ik wil proberen om het opnieuw onder woorden te brengen.

Besef van klank
Boventoonzingen brengt je een ander besef over klank bij. Niet alleen leer je beter luisteren, je ervaart aan je eigen lijf hoe klanken zijn opgebouwd. Je ontdekt ook hoe jij zelf klanken kunt opbouwen. Boventoonzingen staat daarmee helemaal aan de basis van muziek maken.

Duizend klinkers
Heb ik het boventoonzingen onder de knie, dan kan ik ook oneindig variëren in klanken. Ik heb dan ontdekt, gehoord en ervaren dat er heel veel verschillende oe’s a’s en i’s mogelijk zijn.
Natuurlijk kan ik mijn klanken variëren door iets met mijn lijf te doen, iets met de adem te doen of iets met de articulatie of resonantie te veranderen. Maar door het openen van mijn oren voor de boventonen hoor ik ook heel goed wat er precies verandert: de boventonen worden hoger of lager, er komen boventonen bij of er verdwijnen boventonen.

Lieder ohne Worte
Voor mij is het makkelijker om klanken te zingen dan echte woorden, een betekenisvolle tekst. Zingen met tekst vind ik veel moeilijker, vooral als je de tekst een muzikaal gevoel mee wil geven. Maak ik klanken, dan voel ik me daarin helemaal vrij.

Zingen tussen hemel en aarde
En dan nog het gevoel van het boventoonzingen zelf: ik merk dat ik mijn aandacht moet verdelen tussen mijn grondtoon (wat mijn stembanden doen) en de boventonen (die resoneren in mijn mond- en neusholte). Het geeft een gevoel van expansie naar boven, een verticale as tussen onder en boven, tussen het aardse en het hemelse waarvan ik de spil ben.

De weg van het boventoonzingen
Als ik het zo allemaal opnoem, is het teveel om in één weekend eigen te maken. Dat hoeft ook niet. Toen ik begon met boventoonzingen in 1985 deed ik dat niet met het idee dat ik daar dertig jaar later nog steeds gefascineerd door zou zijn. Het betekent wel dat ik -vanuit mijn ervaring- iedereen die een paar stapjes wil zetten op het pad van het (boventoon)zingen en het omgaan met klank, iets mee kan geven.

En wat vind jij? Heb je al ervaring met boventoonzingen? En kun je mijn mening onderschrijven of ben je het er niet mee eens? Ik ben benieuwd naar je commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht