Bestaat er nog verveling?

26 juli 2016

Het is zomer, de kinderen hebben vakantie. Dan hoor je je ook af en toe te vervelen, toch? Maar gebeurt dat nog wel? “Pap, ik weet niet wat ik moet doen”. En wat je ook voorstelt, ze regeren met: “heb ik geen zin in.’
Maar tijden zijn veranderd. Kinderen kunnen nu elk leeg gaatje opvullen met hun mobieltje. Je hoeft maar te gaan zitten en je kunt een spelletje doen of appen met je vriendinnen die waar dan ook op vakantie zijn. En je kinderen vind je terug op de camping waar de beste wifi is.

Maar voor volwassenen geldt hetzelfde, we mogen ons niet meer vervelen, we mogen niet meer futloos zijn. Nee, we moeten altijd iets ondernemen. Als het geen werk is, dan wel een uitdagende vakantie met raften, kletteren, rijden op een quad of met een jeep, kite-surfen, abseilen en wat nog meer. Gewoon in de zon zitten en niks doen, kan eigenlijk niet.

groot ei klein ei

het ei van de verveling?

Een Duitse auteur van begin vorige eeuw, Walter Benjamin, heeft een prachtige uitspraak gedaan over de verveling, die ik er altijd bij haal wanneer het over verveling gaat: “De verveling is een droomvogel, die het ei van de ervaring uitbroedt.’  Op de uitspraak zelf kun je al even broeden. Wat zijn onze ervaringen van het afgelopen jaar? Wat komt er uit onze ervaringen naar boven? Wat ontpopt zich? Wat wordt er zichtbaar? Daaraan gaat een proces vooraf dat zich achter de schermen afspeelt. Pas als het ei openbreekt, merken we dat we iets geleerd hebben, dat we de dingen anders doen. Maar dan moet we ons wel durven vervelen.

Heb jij nog verveeltips?

Of heb jij nog tips om van je mobieltje af te blijven?

En wat zou er uit dat ei van de ervaring komen?

 

En om echt vakantie-achtig te oefenen hier nog een lesje ‘liggend ademen’.

Als dit je goed doet, kun je op deze pagina nog meer filmpjes over ademen bestellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‹ Vorig bericht Volgend bericht › Overzicht