Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

NASCHOLING ADEMTHERAPIE VOOR PARAMEDICI

9 februari 2019

| €425
Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld

Sinds 2006 heb ik twee maal per jaar nascholing ademtherapie aangeboden voor paramedici. Door de nadruk op ‘evidence-based’ handelen en de vraag om actualiteit, werd deze nascholing sinds 2018 niet meer geaccrediteerd. Maar dat wil niet zeggen dat er geen behandelaars zijn die meer willen leren over de adem. Dus hierbij de gelegenheid om je te verdiepen in ‘de ervaarbare adem’ en je meer mogelijkheden eigen te maken om bij patiënten met problemen met de adem te werken met adembehandelingen en ademoefeningen.

Is het Mindfulness? Nee, het werkt anders. De oefeningen en behandelingen zij er primair op gericht  de vegetatieve processen in je lijf te stimuleren en je daarmee uit je hoofd te halen. Dat geeft een heel vanzelfsprekend gevoel van welbevinden (en rust in je kop).

INHOUD

Algemene opbouw: Bij elke lesdag staat aangegeven welk deel van het boek van Ilse Middendorf ‘De Ervaarbare Adem’ je kunt lezen als voorbereiding of als hulpmiddel om de lesdag te verwerken. Voor sommigen is het fijn zich voor te bereiden, voor anderen werkt het beter om met een open en onbevangen geest aan de dag te beginnen. Het boek is (alleen) bij mij nog verkrijgbaar als Nederlandse reader, verder is het nog verkrijgbaar in het Duits en het Engels (The Perceptible Breath).

In de les zullen we soms gebruik maken van illustraties uit ‘Emotional Anatomy’ van Keleman. Het is het leukst om volledig intuïtief naar de tekeningen te kijken en nog niet in het boek te lezen, je kunt dat altijd nog na de cursus aanschaffen. Verder is het heel prettig als je voor elke lesdag een kort mailtje stuurt met je ervaringen met je eigen adem en die van je patiënten, vergezeld van je vragen voor de komende les. Als voor-voorbereiding kun je je nog abonneren op de mini-cursus adem op deze site. Ook bied ik  nog setjes ademoefeningen, stemoefeningen, ontspanningsoefeningen etc.  aan op video op borggroeneveld.nl, waarvoor per set een vergoeding gevraagd wordt.

lesdag 1
De principes van de Ervaarbare Adem. Hoe te werken met de ademoefeningen. Verkennende behandelvormen op de kruk of staand. Mogelijke voorbereiding of nastudie: Uit ‘De ervaarbare adem’: Deel II Hst 1 Oefenmanieren ‘adem vanuit de beweging.’

lesdag 2
Werken met de rug, oefeningen en behandelvormen. Reflecteren en oefenen over de kwaliteiten van voor tegenover achter, de betekenis van onderspanning en oprichting. Mogelijke voorbereiding of nastudie: Uit ‘De ervaarbare adem’: Deel I hst 4 de ervaarbare adem.

lesdag 3
Werken met de middelste ademruimte: oefeningen en behandelvormen. De sociale functie van de middelste ademruimte: contact, ik-jij, ik-wij, wij-jullie. Je eigen ruimte innemen en afbakenen. Keleman: overbound en underbound; begrenzing in het lijf en sociaal. Mogelijke voorbereiding of nastudie: Uit ‘De ervaarbare adem’: Deel II hst 2 Oefenmanieren relatie binnen – buiten.

lesdag 4
Werken met de ademcyclus, de rol van de adempauze; oefeningen, behandelvormen, ademmeditaties. Een kleine inleiding in de schrikreflex zoals beschreven en getekend bij Keleman. Mogelijke voorbereiding of nastudie: Uit ‘De ervaarbare adem’: Deel I hst 1 en 2 Grondslagen.

lesdag 5
Werken met de bovenste ademruimte: oefeningen en behandelvormen. De grote ontdekking voor diegenen die de overtuiging hebben dat ‘buikademhaling’ de oplossing is voor alles. Zonder actieve bovenste ademruimte geen oprichting, geen ruimte voor de middelste ademruimte geen rust voor de darmen. Plaatjes van Keleman over de oprichting. Mogelijke voorbereiding of nastudie: Uit ‘De ervaarbare adem’: Deel I hst 3 de 5 ademruimten.

DATA

5 lesdagen 10 – 16 uur € 425
zaterdagen 9 februari, 6 april, 22 juni, 14 september en 16 november

LOCATIE

De locatie zal ik in overleg met de deelnemers bepalen. Waarschijnlijk weer in het oosten van Noord-Brabant of in Utrecht, zodat het voor iedereen gemakkelijk te bereiken is.

DEELNAME

Graag ontvang ik je voorlopige inschrijving voor 15 december. Heb je de nascholing al een keer gevolgd, stuur me dan je opgave via borg@stembalans.nl en geef aan welke dag(en) je wilt volgen. Geef je hier op via het inschrijfformulier

KORTINGEN
1. Voor deelnemers die de nascholing “Adem & Ontspanning” van Stembalans al hebben gevolgd: € 75 per dag, data naar keuze. Alle 5: € 325
2. Overige deelnemers: 3 lesdagen volgen: 9 september + 2 naar keuze, € 270 (bijtekenen kan)
3. 1 dag naar keuze € 100 (bijtekenen kan, als de cursus niet vol is)
4. Gehele cursus € 425

ACCREDITATIE

Helaas maakt accreditatie van deze cursus tegenwoordig geen kans meer bij KNGF of Keurmerk fysiotherapie. Daarom is ook de prijs aangepast, zodat financiën geen belemmering hoeven te vormen voor deelname. Voor haptotherapeuten is accreditatie wel mogelijk (VVH, NVPA).

 

 

Details

Datum:
9 februari 2019
Tijd:
10:00 - 16:00
Kosten:
€425
Event Tags:
, , ,

Organisator

Borg Diem Groeneveld
Schrijf je hier in